Cím: 9700, Szombathely, Losonc utca 1.Telefon: 06-94-313-399 - E-mail

cím:

 titkar@neumann-szhely.sulinet.hu

 

Székhely:  9700. Szombathely, Losonc u. 1. Elérhetőség: 94/313-399

 

                    e-mail cím: titkar@neumann-szhely.sulinet.hu

 
A Neumann János Általános Iskola 1962-től, alapítása évétől 1993-ig Fürst Sándor nevét viselte.
A főépület 1962-ben 12 tantermes iskolaként, 9x18 méteres tornateremmel létesült.

1972-ben 8 tanteremmel és könyvtárral bővítették a gyorsan emelkedő tanulólétszám végett.

1974-ben a városban elsőként, tanuszodával gyarapodott.
1981-ben Vas megyében elsőként kezdtük meg az angol nyelv oktatását, korszerű hanganyaggal.

1989-től az oktatásunkat segítő TOAM rendszer működése 14 éve alatt elavult, így felváltotta a BEST oktató program a matematika és az angol nyelv oktatásában.
A folyamatosan emelkedő gyereklétszám miatt kinőttük az iskolát. Így 1989-ben, a Losonc utcai főépülettől északi irányban kb.1 km-re, a volt szovjet laktanya területén lévő egy emeletes orosz iskola épületébe, a „Kisiskolába” költözött be 5 osztályunk.

1992-ig üzemelő tanuszodánk műszaki állapota miatt életveszélyessé vált, majd bezárása után, 2002-ben lebontották.
1993 óta képzési specialitásainknak megfelelően a számítástechnika, az angol nyelv, valamint a matematikában elért kimagasló eredményeink alapján, Neumann János tudományos munkásságának tisztelegve, iskolánk névadójának választottuk a neves tudóst.

1997-től tanítványaink alsó és felső tagozatban egyaránt erdei iskolai programokon bővíthetik tudásukat.
Létszámunk közben folyamatosan nőtt, ezért néhány évig diákjaink nem csak két épületünkbe tanulhatnak. Utazó osztályainkat a város, különböző oktatási intézményeiben helyezi el.

1998-ban, az épület régi és új szárnyán, az addig lapos tetőszerkezetet, mely gyakori beázásokat eredményezett, nyeregtetőssé alakították át.
A 2002-ben sor került a tetőtér beépítésére, ahol 6 tantermet, 2 foglalkoztató szobát és iskolai könyvtárt alakítottak ki tanulóink számára.

A 2003/2004-es tanévet kisdiákjaink már a tetőtérben a XXI. század követelményeinek megfelelő tantermekben kezdhették. Így megszűnt az iskola fizikai megosztottsága.

2002-ben kezdődött a környezeti nevelési oktató és pihenő parkunk kiépítése, az iskolához csatolt, mintegy 4000 négyzetméteren. Fejlesztése folyamatos, ma már a város más oktatási intézményei számára is kínál programokat.
 

2004-től Szombathelyen akkor elsőként, informatika oktatásunk többlet óraszámmal lehetőséget adott tanulóink számára ECDL Start vizsga megszerzésére.


2005-ös tanévtől angol nyelvből igény szerint alapfokú nyelvvizsgára készítjük tanulóinkat. A sikeres nyelvvizsgázók száma évről-évre növekszik.

2005-ös tanévtől elnyertük a „Vöröskereszt bázisiskolája” címet egészségnevelő munkánk és a város vöröskeresztes munkájába történő aktív részvételünk elismeréséül.

2006-tól a Company nyelviskolával kötött szerződés alapján kiépült egy multimédiás nyelvi laboratórium, mely további előre lépést jelentett a nyelvoktatás terén.

2008-ban környezetvédelmi és egészségnevelő munkánk eredményeként ÖKOISKOLA lettünk. Ugyanakkor elnyertük a KOKOSZ tagságot is.
Iskolánk az elmúlt évtizedek alatt a város alapfokú oktatásának élvonalába tartozott és bízunk abban, hogy a jövőben is rászolgál az iskolahasználók elismerésére.

Ismét van úszásoktatás a diákjainknak. 2009-től az első három évfolyamon szülői igény alapján heti 3 alkalommal mennek úszni tanítványaink a városi uszodába. A szakedzők az egészséges életmód, az erős fizikum érdekében dolgoznak. Sok gyermek tehetségét felfedezve, lehetőségük nyílik versenyeken felkészültségük, elszántságuk bizonyítására.  

 

Környezeti nevelő munkánk terén 2012.-ben egy TÁMOP pályázat segítségével Referencia intézménnyé válhattunk.

Iskolatörténet